a

perjantai 1. kesäkuuta 2012

Pottuleipää

Äiti oli tehnyt huippuhyviä perunasämpylöitä, joten pyysin ohjeen. Tietenkään en sitä sitten löytänyt kun kävin leipomaan... mutta sain silti miehen mielestä "parasta leipää mitä oot tehny".
Turhapa niitä ohjeita on tuijottaa liian tarkasti ;)



Ohje kuului näin:

5 dl Vettä
50g hiivaa / 1 pussi kuivahiivaa

2-3 tl suolaa (en näin paljoa laittanu)
2 raakaa perunaa raasteena (laitoin 5 pienehköä)
12-14 dl jauhoja (en laittanu näin paljon, koska ne loppu kesken)

(lisäksi pistin pellavansiemenrouhetta, soijajauhoa ja auringonkukan siemeniä. Kaikkia silleen sopivasti. Lisäksi lorautin teelusikallisen siirappia hiivan seuraksi)

Paisto 200c  /45 min
(mie paistoin 175c ja ikuisuudelta tuntuvan ajan, koska en taaskaan muistanu kattoa kelloa..)



Perunoita raastaessani vihjailin erittäin suoraan, että miulle saapi ostaa moulinet raastokoneen. Saapi nähä saanko sellasta ikuna.

Perinteitä: Mummo siunasi aina taikinan painelemalla ristin taikinen pintaan ennen kohotusta.
Tämä perinnettä on tullut pidettyä yllä :)



Onko muilla leipomiseen liittyviä perinteitä? :)






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti